multicolors, mpNw!
een statement voor de vrede
De laatste tien jaar heb ik heel wat rondgezworven in het Vlaamse land. Ik was te gast bij verschillende organisaties waarvoor ik steeds bepaalde projecten mocht ontwikkelen.
Naast mijn vaste werk aan de academie te Lier waar ik het Labo voor nieuwe Muziek (LnM) en het orkest van reizende maan kon ontwikkelen, werd ik gevraagd door Kunst in Zicht, Musica, De Veerman, Matrix, het conservatorium van Antwerpen, de universiteit van Lille en verschillende academies in het Vlaamse land en Nederland. Hiernaast kreeg ik de kans om verschillende bevolkingsgroepen in mijn muziek te betrekken (kansarmen Lier, managers van de multinational Avery Dennison, de gevangenis van Turnhout,…)
De doelgroepen waren dus steeds erg verschillend, alsook de leeftijden en de milieus waarin ik terecht kwam.
Hieruit ontstond mijn eigen taal. Een muziektaal die ik met zoveel mogelijk mensen kon hanteren. De verscheidenheid van groepen waarin ik terecht kwam was eerder een verbreding/verrijking dan een belemmering:
Steeds neem ik iedereen mee in een muzikaal parcours en zet niet-muzikanten naast gerenommeerde musici. Met telkens twee grote pamfletten: ‘Everybody is an artist!’ en ‘It’s all music!’ Met deze statements wil ik het werk van beeldend kunstenaar Joseph Beuys en componist John Cage verder zetten…
Een belangrijke partituur die ik ontwikkelde is ‘multicolors’. Deze grafische partituur heeft veel weg van een Piet Mondriaan of doet je denken aan een metroplan van Parijs of een of andere grootstad. Het is een heel eenvoudige open score waaraan iedereen kan participeren. Door bewegingen en kleuren worden verschillende parameters uit de muziek gehanteerd. Dit is niet alleen een grafische partituur, maar vooral ook een ‘choreografische’ partituur. Een score die al ontelbare gedaantes heeft aangenomen, al naargelang de mensen die ermee aan de slag gingen.
De ondertitel van deze veelkleurenpartituur is ‘multicultureel’: In deze multiculturele samenleving loopt heel wat communicatie fout. Multicolors is een metafoor om aan te tonen dat communicatie mogelijk is. Bij voorkeur wordt er met mooie etnische instrumenten gewerkt, maar je kan met alle muzikaal materiaal aan de slag, ook met concrete of elektronische klanken…
Vanuit deze partituur wil ik tot een samenwerking komen tussen verschillende organisaties en tussen verschillende bevolkingsgroepen/culturen. Een samenwerking die hoogstnoodzakelijk is in een samenleving waar iedereen zijn middelen ziet inkrimpen of zijn organisatie ziet halveren of zelfs verdwijnen.
AMI, 19/01/10 Gent Avery Denisson
LnM, SAMWD Lier februari 2011
http://www.youtube.com/watch?v=pMdbiuFz9Zk&feature=player_detailpage
http://www.youtube.com/watch?v=FNiCO7eNPnE